Anunțul momentului pentru românii care vor să obțină bani de la stat prin programele „Rabla” și „Rabla Plus” 2022. Înscrierile încep pe 30 septembrie. Statul pune la bătaie aproape 400 milioane de lei pentru cei care vor să își cumpere o mașină nouă. Se pot înscrie atât persoane fizice, juridice, dar și instituții publice.
În cadrul Rabla Clasic, bugetul pentru persoane juridice este de peste 173 milioane de lei, pentru persoane fizice depășește 139 de milioane, iar pentru instituții 15 milioane.
În cadrul Rabla Plus, persoanele juridice au la dispoziție peste 202 milioane lei, persoanele fizice 115 milioane lei, iar instituțiile 15 milioane lei.
Sesiunea de depunere a dosarelor pentru Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 este deschisă până la 25 noiembrie.
O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puțîn 6 ani de la dată primei înmatriculări în România. De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.
În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate. Cuantumul finanțării este de:
În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga mai multe ecobonusuri.
Guvernul României susține înnoirea parcului auto național prin acordarea de prime de casare prin Programul Rabla Clasic 2022 și Rabla Plus 2022.
Ghidul de finanțare Rabla pentru anul 2022 a fost publicat de Guvern. Ultima sesiune prevăzută pentru programul Rabla Clasic și Rabla Plus din acest an este programată în calendarul AFM începând cu 30 septembrie.
Autoturismul pe care dorești să îl casezi trebuie să aibă o vechime mai mare de 6 ani. Conform noului proiect pentru 2022, autoturismele mai vechi de 15 ani și EURO 3 primesc un eco-bonus suplimentar la casare.
Casarea se poate face după momentul începerii programului Rabla 2022, doar în centrele specializate autorizate în scopul casării.
Înscrierea beneficiarului se face în aplicația online PSIPAN gestionată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) de către consultanți. Înscrierea se poate face doar în limita fondurilor disponibile. Sunt necesare informațiile beneficiarului, datele referitoare la vehiculul ce va fi casat și datele proprietarului vehiculului ce va fi casat (poate fi o persoană diferită de beneficiar).
Documentele necesare sunt:
Consultantul care a făcut înscrierea în aplicația PSIPAN vă va confirmă validarea în program. Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă până la 300 de zile de la dată emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou.
După acest moment, proprietarul mașinii vechi se poate prezența la un centru autorizat pentru casarea mașinii. După predarea acesteia, proprietarul va primi un certificat de distrugere a mașinii vechi.
După casare, proprietarul mașinii vechi va trebui să meargă la DRPCIV pentru radierea din circulație a mașinii vechi.
A fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casă/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou. Proprietarul mașinii vechi va trebui să prezinte consultantului certificatul de distrugere și dovadă radierii mașinii vechi.
Acum dosarul este complet și se poate face achiziția noii mașini, beneficiind de toate tichetele bonus prezentate mai sus în acest program. Factură emisă de consultanți va conține toate reducerile necesare, dealer-ul ocupându-se ulterior de decontările sale cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).